Финландия си подари модерна библиотека по случай своята 100-годишнина

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Музикални студия, зали за филмов монтаж, кино, 3D принтери и машини за лазерно рязане и, разбира се, книги. Новата модерна библиотека в Хелзинки е изградена от дърво и стъкло и от нея се разкрива една от най-хубавите гледки към града.

Библиотеката е замисляна цели 20 години, а идеята на архитектите е да представлява мултифункционално пространство в сърцето на финландската столица.

Анти Нусйоки, архитект: Много хора в Хелзинки работят на свободна практика или на непълен работен ден. А всички ние имаме поне по два часа седмично, които трябва да уплътним в центъра на града. Така се роди идеята за това споделено нетърговско пространство, което да е алтернатива на моловете и кафенетата. Освен хиляди книги, в новата библиотека има различни пространства със свободен достъп.
Ян, посетител: Наистина е типично за Финландия. Радвам се, че имаме такава библиотека в центъра на града. Мисля, че сред най-големите постижения на Финландия е подкрепата за образованието и библиотечната система, което продължава вече столетие.

Новото бижу е наречено "Ооди", което на финландски означава ода и цели да насърчава знанието, образованието и равенството в страната с най-висок процент грамотни хора в света.

Ула Лейника, библиотекар: От самото начало обществените библиотеки са места, където хората могат да се развиват, като четат, учат и взимат книги. Същата задача имаме и днес.

Тук има възможност да се чете, но и да се използват различни технологии. Библиотеките в Хелзинки са втората най-важна обществена услуга след питейната вода. А този проект, който струва близо 100 милиона евро, бе официално открит по случай деня на независимостта на Финландия.

Акценти
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад