Проф. Червенякова: Очаква се пикът на грипа да е през януари

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Червенякова посочи, че зимата е обичайният сезон за разпространение на респираторни заболявания, сред които най-чест е грипът. Очаква се пикът му да е през януари. Тя добави, че няма изненадващи щамове на грипа, така че ваксините го покриват.

Най-разпространени засега са типовете „А“ и „Б“, като хоспитализация се налага само при усложнение, което би могло да доведе до пневмония. Грипът започва да настъпва в големите градове, открои проф. д-р Татяна Червенякова.

Грип „А“ е този, който причинява по-големи усложнения, докато грип „Б“ протича по-леко, обясни тя. Въпреки това, в пандемични и епидемични ситуации, грипът има различни клинични форми, където и грип „Б“ може да стане опасен. Тя препоръча да не се самолекуваме, а да се обръщаме към личните си лекари. Антибиотици се изписват само при усложнена картина на заболяването, когато има данни за усложнение и това лечение също трябва да бъде преценено и назначено от специалист.

Проф. Червенякова се спря и на разпространението на хепатит, като каза, че се наблюдава повишена заболеваемост от хепатит А в столицата в определени райони, като причината за това е фекално-орална инфекция. Тази инфекция върви със замърсени ръце, водоизточници и храна. При хепатит "Б" се предава чрез кръв и кръвни продукти. Той циркулира през цялата година. Случаите на хепатит "Б" обаче са редки.

Вижте целия разговор във видеото.Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад