Денов: Не констатираните нарушения са причинили взрива

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не в следствие на нарушенията, а случайност или човешка грешка са вероятните причини за взрива в Горни Лом. Това заяви в студиото журналистът от в-к "24 часа" Любомир Денов в студиото на "Денят започва".

"Имало е нарушения, но те не са били решаващ фактор за трагедията", категоричен е той. Неговият извод произлиза от това, че собственикът на завода Валери Митков едва ли съзнателно ще жертва живота на своя син, който е един от загиналите. Освен това там е имало и други двама много добри специалисти.

"Тези трима висококвалифицирани специалисти едва ли биха могли да пренебрегнат нещо, което би било фатално", категоричен е Денов.

Според журналиста нишката се къса заради голямата разлика между основния състав, който е много компетентен, и базовите работници, сред които е имало хора с малко или никакъв опит.

"Жалко, че след всеки такъв случай, причините за които вече са системни, те не са случайни, не се вземат необходимите мерки", добави той.

След всеки такъв случай Денов се надява да се събере екип от специалисти, каквито има в България, и да се изготви една програма за утилизация. Преди години е имало такава, в която е предложен, поне на първо четене, строеж на съвременен модерен завод за утилизаци.