Ген. Кирил Цветков: Утилизацията трябва да се управлява и финансира от държавата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нищо не се е променило в държавата след взривовете в Челопечене и Петолъчката, заяви в "Денят започва" ген. Кирил Цветков - председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната.

Обектът в Челопечене беше единственото място за унищожаване на боеприпаси, оборудвано по всички стандарти за тази дейност, и затова нямаше толкова големи поражения върху околната среда, каза ген. Цветков и отбеляза, че човешка грешка и нарушение на правилата са причина за инцидента през 2008-а. В Лозен се повтори същото - има и човешка небрежност, има и занижен контрол на институциите, а проблемът в Горни Лом е в организацията, каза той.

Процесът на утилизацията е много труден и не е лъжица за всяка уста, продължи ген. Цветков. Това е държавна политика и този процес трябва да се управлява и финансира от държавата. Когато започна унищожаването на боеприпасите преди години, предложихме да бъдат изградени специални центрове, където да се извършва тази дейност, да се създаде сдружение, в което да участват фирмите и организациите със специалисти, добре подготвен персонал, но всичко това не се случи, отбеляза той. "От държавата се народиха един куп фирми, които започнаха да се занимават с утилизация, защото там има пари. Всичко е въпрос за пари", обобщи ген. Кирил Цветков.