Позицията на синдикатите за трагедията в Горни Лом

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От януари 2010 година до септември тази година Инспекцията по труда е проверила фирмата, която отговаря за завод "Миджур", над 20 пъти. Намерени са 143 нарушения, повечето от тях са по безопасност на технологичните процеси, оборудването и условията на труд. Според Инспекцията те не са застрашавали пряко живота и здравето на работещите. Издадени са 10 акта за нарушения. За това какво е направено, за да се стигне до тази ситуация говорихме с Иван Кокалов – вицепрезидент на КНСБ, Тодор Воденов -  председател на синдикат "Отбрана" в КТ "Подкрепа".

Кокалов каза, че първото нещо, което са проверили е има ли синдикална организация там, но за съжаление се е оказало, че такава няма. Ако е имало такава е трябвало да има Комитет по услови на труда, който да следи дали се спазват условията на труд, изискванията към работните места и са могли да сигнализират за нередности, обясни той. Кокалов попита защо не е затворена тази фабрика, след като трудът в нея е опасен. Той призова да се спазва законодателството. Вицепрезидентът на КНСБ каза, че е бил учуден, че се е констатирало, че няма обучение на пресонала.

От контролните органи на Главна инспекция по труда са извършени общо три проверки като най-съществените нарушения са свързани с липсата на инструкции за безопасна работа за извършване процеса на утилизация, липса на втори изход в цеха и нарушения, свързани с обучението на пресонала, заяви Виолета Добрева от Инспекция по труда. За последната година от там са съставили 7 акта отстраняване на административни нарушения. Един от последните съставени актове е за липса на инструкция за безопасна работа. Актовете са съпроводени с глоби, които са от 1 500 до 15 000 лева за работодателя.

Според Воденов Инспекцията по труда си е свършила до голяма степен работата, но проблемът е в това, че няма синдикати. По негови думи там е нямало такива, защото хората са щели да бъдат уволнени. Той смята, че трябва да се знае, че като синдикални организации и част от това общество са били атакувани от политическия и икономическия елит на страната да не настояват да бъде изграден Национален център за утилизация, в който голяма част от процесите да бъдат механизирани, да работи добре обучен персонал, да има възможност за контрол.

В пряко включване от Горни Лом кап. Димитров от служба Военна полиция каза, че тяхната функция е да влезнат на местопроизшествието и да подпомогнат разследването. Той каза, че бронираната машина, с която ще отидат там, е с тегло 7,5 тона с пълно оборудване. Кокпита на машината е излят изцяло брониран, така че да предпази от мощен взрив. Долната част на машината е защитена от допълнителен щит.