Шефът на пожарната във Видин за трагедията в Горни Лом

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След всеки един голям взрив, след всеки един голям инцидент най-важна е ролята на спасителите, пожарникарите, на тези, които първи влизат на мястото на инцидента. В пряка включване от Горни Лом нашият репортер говори с шефът на пожарната във Видин Станислав Генчев. Той е един от хората, който почти денонощно следи обстановката.

Генчев каза, че обстановката в обекта и в населеното място в момента е абсолютно спокойна. По негови думи през изминалото денонощие в бюлетина на областна дирекция МВР няма регистрирано нито едно криминално престъпление, пожар или друга бедствена или аварийна ситуация. Той обясни, че задължението на структурите на МВР, заедно с екипите, които са изпратени от Министерство на отбраната, имат за задача днес да окажат пълно съдействие на органите на досъдебното производство в лицето на прокуратурата, следствието и съдебната медицина, с цел да им се осигурят такива условия, за да могат те в пълен обем и качествено да свършат своята работа. Очаква се след 9 часа органите на прокуратурата да се съберат, да се направи необходимият инструктаж и да започнат огледа на обекта.

Според Генчев колегите му са действали адекватно и съгласно стандартните оперативни процедури. Предстои анализ на действията им, но шефът на пожарната е на мнение, че всеки един в такава ситуация би реагирал по същия начин.

Генчев е разговарям с близките на загиналите. Голям екип от психолози е подсигурен в кметството. Към момента няма информация за нужда от допълнителни сили и средства.