Дневният ред на българо-турските отношения - коментар на В. Чуков и Л. Кючуков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Турция обаче стотици протестираха този уикенд, за да покажат несъгласието си с решението на Висшата избирателна комисия на страната да отмени резултатите от изборите за кмет на Истанбул.

Тези и други събития, свързани с българо-турските отношения и събитията в южната ни съседка, коментираха в студиото на Сутрешния блок на БНТ1 арабистът проф. Владимир Чуков и д-р Любомир Кючуков - директор на Института за икономически и международни отношения.

"В рамките на месец това е второто привикване на посланика на Турция. Имаше подобен тип напрежение между двете държави след изказване на неговия началник Чавушоглу за Закона за вероизповеданията. Това вече е интересна практика в отношенията между двете страни. Очевидно става въпрос за някаква тенденция", отбеляза проф. Чуков.

Арабистът акцентира в промяната в турската дипломация.

"Смени се дипломатическата школа. Това са посланици, които са формирани от Ахмет Давутоглу - специалистът по дипломатическа дълбочина. Това, което видяхме като вековна турска дипломатическа школа - много гъвкави, много прозорливи, си отиде 2002 година", добави той.

Любомир Кючуков определи изказването на турския посланик като "неудачно".

"Това се повтаря за пореден път, особено в предизборна обставновка в България. Създава се напрежение в българо-турските отношения, а също и в българското общество", коментира той.

Според него "не можем да очакваме и не следва да изискваме реакция на всяко изказване на турски посланик, още по-малко на турски медии, от страна на президент, премиер и външен министър на България, ако уважаваме собствените си институции". Нивото, на което трябва да се отговори, е дипломатическото и стъпките на МВнР са правилни, добави Кючуков.

Какво още казаха гостите в студиото вижте във видеото.

Акценти