Осветиха обновения купол на българската църква "Св. Георги" в Одрин

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Българската църква "Свети Георги" в Одрин бе възстановена през 2004 година. От днес храмът вече е с обновена и позлатена куполна конструкция.

Васил Вълчев, генерален консул на България в Одрин: "Отваряме нова страница в историята и в живота на българската църква "Св. Георги". Средище е на българщината и на българския дух - и не само в Одрин, а в целия тракийски регион на Турция."

На камбанарията са поставени керамични икони на четиримата евангелисти. Издигнат е и нов кръст.

Негово Високопреосвещенство старозагорски митрополит Киприан: "За да показва винаги, че тук е имало православни и ще има православни хора и че тракийците тачат своя дом Божи."

Представители на дружествата на тракийските българи от цялата страна се стичаха днес към храма.

Милка Спасова, председател на Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода" - Карнобат: "Пак с пълен автобус пристигаме нашето дружество за златния купол на църквата. Носим много хубава икона."

През миналата година бе изградена и самостоятелна сграда на читалището към църквата. Тук се провеждат безплатни курсове по български език.

Борислава Иванова, преподавател по български език в българското читалище в Одрин: "Много голям интерес. И за мен беше изненада, но имат интерес и към самата България, към самата култура."
Сакип Сюлейманоглу, български изселник в Одрин: "От шест години уча български език. Семейството ми е от Бургас. От Бургас са се преселили тук."

Все повече са изселниците в Турция, които осъзнават като необходимост децата им да изучават български език, отчитат от генералното ни консулство в Одрин.