Какви за щетите от градушката и как земеделците могат да се защитят?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Повечето стопани, засегнати от ледения дъжд и бурята, вече са подали заявления за обезщетения в областната дирекция "Земеделие". Някои от тях коментираха за БНТ, че пораженията е можело да са по-малки, ако в Североизточна България имаше противоградни площадки. Оказва се, че тази част от страната е абсолютно незащитена от градушките и на стопаните тук им остава единствено да следят прогнозата за времето и да се надяват, че бедата ще ги подмине.

Най-много молби за обезщетения в Областната дирекция "Земеделие" са постъпили от стопаните в община Ветово. В Сутрешния блок на БНТ1 овощарите от русенското село Бабово Павел Спасов и Милко Петров коментираха ситуацията в района след градушката, възможностите на земеделците сами да се справят с проблемите и мерките, които държавата трябва да предприеме в защита на земеделските масиви от градушка.

Според тях намесата на държавата е наложителна, защото все още липсва Закон за борба с градушките, а земеделските стопани нямат финансовата възможност сами да осигурят защита. Например, защитните мрежи и газовите оръдия, са скъпи и производителите, които могат да си ги позволят, са единици, обясните овощарите. Те обърнаха внимание и на друг проблем - в 7-километрова ивица по претежението на р. Дунав има забрана за използване на рактения способ за защита. Зоната е с неизяснен статут и там има много овощни градини, добавиха те.

Какво още казаха те вижте във видеото.

Акценти