Закон от 1996 г. притесни чуждите инвеститори в Куба

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Чуждестранните компании са изправени пред предизвикателство, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви нови мерки срещу Куба. САЩ задействаха закона "Хелмс-Бъртън" от 1996 г., който отваря пътя за съдебни дела в американски съдилища за имущество, конфискувано от комунистическите власти на Куба. Това означава, че всеки, чиято собственост е била национализирана след кубинската революция през 1959 година, дори да не е бил американски гражданин по това време, може да съди лицата или компаниите, които са се възползвали от неговата собственост.

Задействането на закона касае пряко чуждите инвестиции и туризма в Куба. Особено засегнат е хотелиерският бизнес.

Алесандро Бенедети, управител на хотел от световна верига: "Знаем опасностите и често казано задействането на закона не беше изненада. Но мисля, че като цяло обстановката е положителна. Вече има реакция от страна на Европейския съюз и други правителства."

Евросъюзът и други страни са на мнение, че "извънтериториалното прилагане на едностранни ограничителни мерки противоречи на международното право". Брюксел обеща "подходящи мерки" срещу Вашингтон, включително в Световната търговска организация.

А Испания твърдо застана зад островната държава.

Мария Рейес - министър на индустрията, търговията и туризма на Испания: "По време на бизнес среща бяха потвърдени интересите към острова, както и уверението на испанския бизнес да продължи да инвестира в Куба."

Според Куба задействането на дял III от текста е нарушение, защото извършената преди години национализация е била законна.

Акценти