Завишени нива на олово около "Нотр Дам"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Здравни асоциации и бизнес изразиха притеснения заради завишените стойности на олово в района на "Нотр Дам". Данни от доклад сочат, че като цяло нивата са в нормата, но при някои административни сгради и на съседните на катедралата улици има увеличение. Здравните власти съветват хората и особено бременните жени често да мият ръцете си, а родителите да почистват играчките на децата.

Мади Денант, асоциация в подкрепа на жертвите на замърсяване с олово: "Получихме резултатите от изследване на въздуха на площада пред "Нотр Дам". Според тях има завишени нива на олово. При нормални 0,2-0,3 грама на килограм, имаме 20-30 грама на килограм, а това е притеснително."

Екоактивисти са на мнение, че правителството трябва да поеме своята отговорност и да пренасочи част от средствата за катедралата за подробно изследване на нивата на олово и справяне с този проблем.

Собственик на кафене: "Бяхме посетени от инспекция по труда и ни обясниха, че трябва да бъдат направени изследвания за наличие на олово. Само че ние трябва да платим за това, макар да не сме виновни за замърсяването."

Как ще бъдат разходвани даренията за Нотр Дам ще бъде уредено в специален закон, който беше приет от Националната събрание на Франция и предстои гласуването му в Сената в края на май.