До Мароко и назад със стар велосипед

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Шуменец измина 15 000 километра на велосипед, обиколи Европа, прекоси Средиземно море и пътешества из Мароко. Това не е първият колоездачен поход, който предприема Венцислав Илиев. Преди две години с въртене на педали стигна до Северния полярен кръг. Вижте разказа на Здравка Русева и оператора Борис Колев.

600 лева, 50 килограма багаж, здраво колело и силен дух е багажът, с който преди 6 месеца Венци тръгна от Шумен. Завърна се щастлив, защото е изпълнил поредното си желание да прекоси с колело един континент и да стъпи на друг. Във велосипедната авантюра не бил сам, а заедно с варненеца Пламен Андонов.

Венцислав Илиев: "На ден минавахме от 80 максимум 100 км, тъй като тази година целта не беше да минаваме повече километри. Искахме да заснемем, да документиране цялото пътешествие, което беше незабравимо."

Прекосявайки Средиземно море Венци среща друга, съвсем различна култура, за която разказва с възторг. Освен великолепните пейзажи, незабравими са и срещите му с хората. При една от срещите поискал вода, а мароканецът ги поканил на гости.

Венцислав Илиев: "Човекът ни покани вътре на чай и видяхме, че гледа спорт, реално ни хареса много. Покани  ни на чай, даде ни питки за обяд."

Трудностите по време на пътешествието не били малко, но си струвало усилието. Почти през цялото време спал в палатка, а в Карпатите го затрупал сняг. Най-изморително било изкачването по стръмнините на Алтайските планини. Точно там видял интересен местен обичай.

Венцислав Илиев: "Хората се събират в центъра на населеното място и пеят и в синхрон пеят, чува се като хор. Много интересно. Според мене това беше обичай, с който изпращат седмицата."

Всичките чудни природни картини и любопитни хора, които са срещнали по пътя си с Пламен Андонов, са запечатани с фотоапарат. Те ще бъдат подредени в изложба, която ще покажат в Шумен и Русе. Погледът на Венци вече е устремен към новата цел – околосветско пътешествие.