Има ли опасност от разпространението на заразни заболявания в Харманли?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Със заповед на председателя на Държавната агенция за бежанците, центърът в Харманли от вчера е под ключ. Настанените там мигранти нямат право да излизат от обекта. Спешната мярка се въвежда със заповед на Здравното министерство и е за успокоение на хората в града, които се страхуват да не плъзнат заразни болести. Временното превръщане на бежанския център от отворен в затворен тип е след случая от миналата година, когато афганистанец с малария беше изпратен на лечение в пловдивската болница. Медицинските изследвания на 128 заболели бежанци в Центъра за временно настаняване в Харманли са показали, че няма масова зараза сред тях. 36 мигранти страдат от пиодермия, 26 - от краста, има един случай на лайшманиоза, който според лекарите от ВМА не представлява епидемичен риск.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, заяви в "Денят започва", че в момента има нормално повишаване на заболеваемостта на децата от варицела, съответно децата в Центъра в Харманли също боледуват и няма разлика между това, което се случва в Центъра и извън него. Д-р Кунчев потвърди, че предстоят още изследвания на мигрантите, но е важно да се осъществява и контрол върху провежданото лечение, тъй като много често препаратите или не се използват, или се използват неправилно, са установили проверките.

Към момента няма опасност от заразни заболявания, които да тръгнат от Центъра в Харманли, увери д-р Кунчев и уточни, че няма диагнози, които да притесняват особено. "Разбира се, че когато хората идват от страни, в които някои заболявания са ендемични, те ще ги носят с тях. Но в интерес на истината и Сирия, а в по-малка степен Афганистан, са ни познати като клиника, като заболявания, които биха могли да ги срещнем, да ги лекуваме, да се налага да ги диагностицираме."

Вижте целия разговор във видеото.