Какви опасности крие домашната ракия?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според учените ракията е изключително полезна особено за метаболизма, но когато е произведена от нелицензирани производители, спиртната напитка може да бъде силно токсична и в много случаи да доведе до смърт. Какви са опасностите, които крие домашната ракия - отговорът в следващото пряко включване от Русе. Разговаряме със Стела Кръстева и нейния събеседник д-р Йосиф Новаков, гастроентеролог. Вижте и репортажа на Здравка Русева и оператора Борис Колев.

Въпросът "за" или "против" домашната ракия в село Велино не стои. Там са убедени в качествата на питието. Не приемат аргументите на токсиколозите и дават аргументи в защита на домашния еликсир.

В почти всеки дом в шуменското село Велино се прави домашна ракия. Традицията е от векове, а майсторлъкът да се вари от хубава по-хубава ракия се предава от поколение на поколение. Тя е балсам за душата, но е и лекарство.

Атанас: "Качествата на домашната ракия са такива, че няма никаква химия. Ние си варим домашна ракия без захар, без химикали."

Гинка Кънева: "Според мене ракиите, които се варят по селата са оригинални, истински, защото там е само плод, почти без захар или съвсем без захар. Това, според мене, е полезно за организма. Който има високо кръвно, ако пие малко ракийка, кръвното спада."

Домашната ракия във Велино няма метилов алкохол. Имат своя технология за отстраняването му.

Йорданка Томова: "Оставяме я отворена за 3-4 дена и после слагаме оцветител, който поема и черница, това е и си става пивкава и приятна. -  Във вашето село има ли някой, който да се е натровил от домашна ракия? -  Не, нямаме. - Може краката му да са омекнали."

В селото са убедени в лечебните качества на ракията и разказват истории за възрастни хора, доживели до 100 години благодарение на целебните глътки ракия.

Иванка Панайотова: "Бабата си имаше едно шишенце до възглавницата и казваше - аз без ракия не мога. Е, господа токсиколози, как се стига до 100 г. От домашна ракия до химическа домашна ракия има огромна разлика."

Златна Димитрова: "Правят ракии в гараж. За мене това е истината и от тях се тровят. Иначе при домашни условия абсурд е да се отровят хората."

И още нещо знаят от възрастните хора и майстори на домашния еликсир.

Иванка Панайотова: "Ракията няма да получи своя аромат, ако не се сложи в дeзинфикциран съд за изваряване."

„Хапваме си, пийва ми си и по доктори не ходим”, казаха на изпроводяк веселите хора от село Велино.