Лиляна Павлова: Временно е спряно сключването на нови договори за саниране

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Временно е преустановено сключването на нови договори по програмата за саниране. Това е много важен нюанс от писмото до кметовете, уточни в "Денят започва" регионалният министър в оставка Лиляна Павлова и допълни, че за сградите, които са в текущото изпълнение, няма проблем и работата по тях продължава.

Според нея нови договори не трябва да се сключват, за да не бъде надхвърлен одобреният към момента бюджет на програмата от 1 млрд. лева. Тя обясни, че е наложително да се приеме на второ четене на"Бюджет 2017" и да се получи мандат от парламента за увеличаване с още 1 млрд. лева финансирането на програмата. Ние не можем да се позволим да вземем самостоятелно решение по този въпрос, още повече в оставка. Законът за държавния бюджет изисква при поемане на дългосрочен финансов ангажимент на многогодишна основа извън мандата на едно правителство, какъвто е този ангажимент, да получим подкрепата на парламента, обясни Павлова.

Регионалният министър отбеляза, че програмата е показала вече своите ефекти, доказала се е като "най-мащабната социално-икономическа програма", а противниците ѝ от БСП вече искат тя да продължи работа. Тя изрази надежда, че Народното събрание ще я подкрепи, въпреки съпротивата на Патриотичния фронт.

В коментара си за оставката на инж. Лазар Лазаров от поста председател на Агенция "Пътна инфраструктура" Лиляна Павлова заяви, че той се оттегля, защото се чувства част от правителството. Причините да подаде по-рано оставка са лични и здравословни, потвърди министърът.