Храна за бездомници

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бездомници от Враца ще получават храна през тази зима като помощ от Българския червен кръст. Консервите се раздават два пъти в седмицата, а броят на хората, нуждаещи се от подобно подпомагане, расте с всяка изминала година, показва статистиката. Вижте репортажа на Илиана Минковска и оператора Красимир Стефанов.

Сред групата от десетина клошари, които се събират по обед в градинката край офиса на БЧК, намираме и 18-годишната Йорданка. Тя е сирак, безработна е и през зимата живее в една от шахтите на Топлофикация в областния град.

Йорданка, бездомник: "Ходим по кофите, събираме туби, шишета, изкарваме по някой лев за прехраната. Храна от кофите също вземаме, особено хляб, не ни е страх от болести, като гладуваш, не те е страх от нищо."

Георги и Иван показват какво са открили днес в кофите за отпадъци и контейнерите край жилищните блокове.

Георги, бездомник: "Това е месо, от кофата е, аз не отивам да крада, честно и с труд си изкарвам храната от кофите, ето това ми е яденето."

Богдан Асенов, бездомник: "Ходим по кофите, каквото намериш, ако има днес, утре – няма, лягаш гладен."

Обитателите от ъндърграунда на Враца с нетърпение очакват торбичката с трайни храни, които раздава червеният кръст. Сред тях има рибни, месни и бобови консерви, но няма хляб, жалват се бездомниците. Ако не са успели да изкарат левче за насъщния, отново бъркат в кофите за смет и понякога имат късмета да открият и цели самуни.

Наталия: "Стига ни, понеже сме по един човек, отделно си изкарваме хляба от хартията, от кашоните и така."

Но не всички клошари успяха да получат мечтаната торбичка с десетина консерви. Оказва се, че и на ползвателите на тази програма за подпомагане се събират документи и се правят множество проверки дали отговарят на всички критерии. Така днес Наталия си тръгна с празни ръце.

Юлия Кръстева, експерт в БЧК: "За четвърта поредна година работим по тази програма, към момента картотеката ни съдържа 78 лица без подслон, 11 са категорично отхвърлени. Не се съмнявам, че щом са дошли при нас, те се нуждаят от помощ, но подчертавам, че работим само с бездомници."

Бездомниците са категорични, че им трябва не хуманитарна помощ, а работа, за да си изкарват честно хляба.