Дора Янкова: Плашенето с повишаване на данъците от десните политици е погрешно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

БСП ще се яви с нова коалиция на предстоящите предсрочни парламентарни избори и лидерът Корнелия Нинова отново подчерта, че партията няма да предлага министри в служебния кабинет. В събота Националният съвет на БСП и активът на партията от цялата страна се събират, за да обсъдят ситуацията след изборите, както и предложението за свикване на настоящия състав на конгреса през януари. Дора Янкова, депутат от БСП, бивш кмет на Смолян, бивш председател на Националното сдружение на общините, днес беше гост в студиото на "Денят започва".

По отношение процедурата за бюджета, тя изрази мнение, че в момента има парламентарно мнозинство, което може да приеме философията на този бюджет. "Аз не очаквам на второ четене той да не бъде приет." Що се отнася до бюджетите на общините, този бюджет и тази година е същият като миналогодишния с малко допълнение към заплатите на учителите. "Ние пледирахме и подкрепяне искане на Сдружението на общините и още малко ресурс за общинските пътища, защото за тях парите са малко - те са само 158 млн."

Дора Янкова подчерта, че "плашенето в последните няколко дни с повишаване на данъците от десните политици е погрешно. Първо трябва държавата и държавността, институциите да работят. Второ - в бюджета винаги има буфери. когато искаш да правиш икономическо оживление, когато гледаш на това, че на първо място е стопанското и икономическото развитие на страната, за да може да има тогава и данъци, и социални фондове, това означава държавническо отговорно поведение."