За тероризма и има ли средство да се справим с него. Кристиан Вигенин

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бившият външен министър Кристиан Вигенин и настоящ секретар на ПГ на "БСП - лява България" смята, че атентатите във Великобритания са насочине срещу целия цивилизован свят и създават страх и несигурност.

"След такава поредица от атентати /естествено прицелът срещу Великобритания е свързан и с предстоящите избори/, след такава поредица от атаки много е трудно да се върне чувството за сигурност у гражданите, за това, че властите са способни да се справят със сегашните средства с тази заплаха. И е много възможно да станем свидетели на нови ограничения на свободата на гражданите в нашите страни."

По думите му вече "се чуха призиви", че в интеренет пространството терористите се чувстват свободни и затова е възможно това пространство да стане обект на по-сериозно следене. Влизаме в дилемата свобода или сигурност.
Борбата срещу тероризма, според Вигенин, е на два фронта: от една страна борбата с ДАЕШ и идеологията, която стои зад неговата дейност, а другата - мерките за сигурност в страните от цивилизования свят. Бившият външен министър не е оптимист, тъй като и на двата фронта борбата изглежда засега неефективна. Затова терористичните действия могат да продължат и да зачестят.

Кристиан Вигенин:
"Истината е, че една голяма част от страните, които участват в тази коалиция и играчите на място и големите европейски държави, САЩ пък и Русия - всяка една от тях има свои специфични интереси. струва ми се, че поне към момента поне към момента зад обката декларирана цел за ликвидиране на ДАЕШ именно тези по-малки от гледна точка на обикновените граждани цели взимат понякога връх. Докато няма наистина осъзнаване колко сериозна, глобална е опасността от самата ДАЕШ и от структурите, които ѝ симпатизират.... докато ние не осъзнаем, че това е обща сериозна заплаха и не положим съвместни усилия за това, няма да се получи."

Целия разговор с Кристиан Вигенин можете да проследите във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад