Има ли грижа за психично болните

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доктор Цветеслава Гълъбова смята, че най-големият проблем на болното ни общество не са психично болните, защото те имат повече проблеми, отколкото създават проблеми. У нас рисковете от агресивно поведение на такива болни са по-големи, отколкото в други страни, защото няма система, която да подпомага грижата за такива пациенти.

Доктор Гълъбова заяви:

"Категрично не бива да се асоциира психичната болест с агресия... Не агресията е основният белег на психичното заболяване. За тежкото психично заболяване това е загубата на контрол върху поведението."

Доктор Гълъбова даде пример с атентатите по света, при които психично здрави хора стават нападатели, терористи. Според нея рискът да те нападне психично здрав на улицата е много по-голям, отколкото да те нападне психично болен. Тя цитира изследване на доц. Велинов, което показва, че едва 6% от психичнно болните извършват противоправни деяния и едва 3% от тях са тежки противоправни деяния.

Психиатърката обърна внимание на лошите исловия в психиатричните болници и на факта, че за психичните болести, единствено, няма клинични пътеки. Според нея психичните пациенти не трябва да се лекуват чрез изолация, а поставени в подходящи условия.

Целия разговор с д-р Цветеслава Гълъбова можете да проследите във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад