Защо арабски държави поставиха Катар в изолация: думата на наблюдателите

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ, Египет и Йемен обявиха, че скъсват дипломатическите си отношения с Катар и наложиха на богатото на природен газ пълна въздушна и морска блокада. Катар беше обвинен, че подкрепя тероризма и че се сближава с Иран. Изолирането на Доха поставя под въпрос единството на антитерористичната коалиция в Близкия изток и Персийския залив и неминуемо ще има отражение върху геополитическата битка за надмощие между Рияд и Техеран.

Според Владимир Чуков правилата в Близкия изток са се променили след посещението на американския президент в Саудитска Арабия. Оформили са се определени оси, нови зависимости. Лансира се идеята за създаването на сунитски военен блок по подобие на НАТО - МЕТО, който трябва "да абсорбира лидерството на САудитска Арабия и респективно САЩ в региона". Коментаторът смята, че картата на Близкия изток в момента се прекроява и има държави, които не са ентусиазирани от това, но в разллични степени на обструкция. Рияд е бил афектиран от посещенето на външния министър на Катар в Техеран дни пред визитата на Тръмп в Рияд.

През 2014 година обвиняват Катар за контакти с Мюсюлмански братя. Сега ясно се очертават двете оси като една подкрепя плътно Мюсюлмански братя - Катар, Турция, Движението "Хамас", телевизия "Ал Джазира".


Георги Милков подчерта, че Катар подкрепя Мюсюлмански братя отдавна, но станалото в Техеран е важното в случая. Той обясни откъде тръгва затоплянето между Доха и Техеран. През 2015 година роднини на емира са отвлечени от шиийтска милиция и Техеран е ангажиран в тиха дипломация с освобождаването им. Това довежда до визтата на вмъшния министър в Техеран, а принцовете са освободени. В този диалог се е получило градене на доверие между Иран и Катар, а в същото време той руши доверието между Катар и други арабски страни.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад