Експерти влизат в новото правителство на Австрия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В последните три седмици в Австрия бяха извършени четири правителствени промени. Президентът Ван дер Белен, чието одобрение сред хората е достигнало високите 80% е уверен, че новият кабинет ще преставя страната политически, дипломатично, но и симпатично.

Александър Ван дер Белен, президент на Австрия: "Убеден съм, че като правителство, ще свършите добра работа. Много се радвам, че за първи път жена е канцлер, а както и че мъжете и жените са равен брой. Никой не може да е против или да каже, че не става."

Всички членове са експерти в своята област или като вицеканцлера и вътрешния министър, високопоставени юристи. 69-годишната Бригите Бийрлайн в последната седмица потърси диалог с партиите в парламента, както за състава на кабинета, така и за да получи подкрепа до края на краткия мандат.

Бригите Бийрлан, канцлер на Австрия: "За това правителство е пределно ясно, че отговорността, с която сме натоварени, трябва да носим като съблюдаваме законите. Ще припомня думите на г-н Президента и апела му към политическите партии, колкото се може по-бързо да се предприемат стъпки за предстоящите нови избори."

Последните социологически проучвания виждат Австрийската народна партия на предишния канцлер Себастиан Курц със значителна преднина пред социалдемократите и десните популисти от Партията на свободата.