На колело от Германия до Румъния по маршрута на Евровело 6

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От Инголщад – Германия, откъдето е потеглил, до русенското село Бръшлен Йован Еракович е изминал около 2 хил. км. Казва, че велоалеите в Германия по дунавско поречие са асфалтирани, с места за развлечения, а местните власти ги поддържат, защото им носят приходи. А в България извън градовете няма изградени велоалеи.

Йован Еракович: "Основната разлика с останалите държави се наблюдава от Хърватия надолу по течението на река Дунав - до там маршрутът на Евровело 6 е по велоалеи, където пътуват цели семейства. Докато от Хърватия насам този веломаршрут минава по основните пътища. Когато с приятели тук правихме трасето на Евровело 6 през 2005 г., се опитахме да го направим през тихи пътища с хубава гледка, а именно покрай дигата по протежение на Дунав. Но през 2014 г., след като е добиван дървен материал и се е работила по други проекти, тежките машини са разрушили тези пътища и сега те не могат да бъдат използвани. И отново велосипедистите трябва да се движат по обществените пътища."

От Сдружение "Приятели на Природен парк Русенски лом", които са работили заедно с Йован Еракович, коментираха, че са се опитвали да възстановят велоалеите покрай дигите, но без успех.

Емилия Петкова – Сдружение "Приятели на природен парк Русенски лом": "Проблемът е много сложен, тъй като става въпрос за много видове собственост, много трудна координация. И всъщност дори и това да се направи, после остава въпросът с поддръжката, което, за съжаление, не сме много силни."

Йован Еракович изминава за трети път този маршрут, но сега посещава обектите, свързани с дейностите по международен проект за свързаност на дунавските паркове в Европа. От българска страна партньор е Сдружение "Приятели на Русенски Лом".

Йован Еракович: "Моето пътуване е свързано с това, че в съвременния свят следствие на урбанизацията, построяването на далекопроводи, градски зони, зелените зони по поречието на Дунав са накъсани. И аз играя ролята на игла, която да ги съшие, да ги свърже, както се шият дрехите. По този начин да се установи връзка между зелените зони."

Йован Еракович смята да завърши велопохода си на 18 юли в румънския град Тулча и делтата на река Дунав.