М. Манолова: КЕВР обсъжда по-високи цени на топлото преди да уточни цена за газа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Във връзка с предстоящото днес обществено обсъждане на новите цени за енергията, в което ще участва и Мая Манолова, тя каза, че поскъпването на парното и топлата вода е необосновано и несправедливо спрямо българските граждани като се има предвид, че последните увеличения бяха през октомври миналата година.

"Оттогава цената на природния газ на международните пазари не се е увеличавала. Така че основания за повишаване цената на парното практически няма още повече, че този път КЕВР ще започне обсъждането на по-високи цени на топлото преди да е определил цената на природния газ. Предложението на Булгаргаз е за намаляване даже на цената на природния газ. Наистина символично - с 10 стотинки, но реално намаление. В същото време се предлага цената на топлото да бъде увеличена."

Манолова изрази тревога от състоянието на топлофикационните дружества и на сектора. В Столичната топлофикация показателите са повече от лоши: продължава да намалява количеството произведена и разпределена топлинна енергия, не намаляват технологичните загуби, намаляват ремонтните дейности, изтъкна тя.

Омбудсманът отбеляза, че от предложението на КЕВР става ясно, че ремонтните дейности в размер на 9 милиона, поискани от Столичната топлофикация, се намаляват на 5 милиона. Това е така, защото през миналата година планът за ремонтните дейности не е бил изпълнен.

"Реално Топлофикация разполага с близо 1000 км топлопреносна мрежа. В същото време годишно се ремонтират около 10 км. Смятахме с експертите: 100 години ще са необходими на дружеството да ремонтира и рехабилитира топлопреносната мрежа, заради което технологичните загуби вместо да намаляват, се увеличават."

Какво още каза Мая Манолова за сградната инсталация на парното, за цената на тока, за таксите в детските градини, данъците върху книги и дарения ще разберете от видеозаписа на целия разговор.