Община Челопеч е с най-високата средна работна заплата в страната

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Община Челопеч води класацията за 2017 г. Там средната работна заплата достига 2178 лв. След Челопеч са други малки общини с огромни предприятия на своята територия - Козлодуй, Раднево, Гълъбово, Пирдоп и Девня.

Столицата София е на осма позиция със средна заплата 1433 лв. Жителите на най-големия град с най-развита икономика средно са получавали със 745 лева по-малко от жителите на Челопеч.

Най-малко пари получават работещите в общините около Видин на Северозапад и в по-малките общини на юг от Благоевград. Лидерството в класацията на по-малките общини има икономическо обяснение - в малките общини повечето хора работят в голямата фирма на висока заплата.

Петър Ганев - Институт за пазарна икономика: "Докато в големия областен град, дори и в София, където са много високи заплатите, има услуги, аутсорсинг, ИТ и т.н., все пак има много традиционна заетост, много са разнообразни секторите, има и сектори с по-ниски заплати."

Разликата в икономическото развитие между Северна и Южна България се запазва. В южната част на страната се оформят няколко много напреднали центрове около София, Пловдив, Стара Загора и Бургас, където се дават и по-високи заплати.

Петър Ганев - Институт за пазарна икономика: "Докато на север това го няма, на север единствения такъв клъстър е около Варна, Девня, но извън това, особено в централната част, на Запад, липсва големият град, който да предлага и високите заплати."

Това е обяснението и за някои демографски тенденции - на юг, около големите икономически центрове, които предлагат примамливи възнаграждения, се заселват млади хора. На север е обратното - младите хора напускат.

Когато решават къде да живеят, хората обръщат внимание не само на размера на работната заплата. Оказва се, че особено младите предпочитат да работят за по-малко пари, но в офис или на компютър, отколкото в добивната промишленост.

Сигурната работа и доброто възнаграждение не са гаранция за добра демографска ситуация. Изисква се и социална инфраструктура, университет и добри услуги. Затова много млади хора напускат Средногорието и се заселват в София и Пловдив.Особено показателна в това отношение е ситуацията в Пловдив. Рязкото развитие на сектора на услугите води и до ръст на работната заплата и региона привлича много млади хора.През 2018 г. заплатите са нараснали средно с около 10%, но е малко вероятно да е настъпило разместване в икономическото разстояние между по-богатите и по-бедните общини.