Казуси и ремонт в Софийския зоопарк

В предаването
Части от предаването
Всички броеве


Има процент смъртност, в зоопарковете това е нормално, но искам да уверя, че приматите в Столичния зоопарк са добре, заяви директорът. В момента не им е комфортно, защото тече реконструкция, ремонтът продължава и се очаква да завърши в края на лятото. Но това е трябвало да бъде направено, за да има адекватни условия за приматите.

Десет са починалите животни - 7 мармозетки, един павиан, един капуцин и един лангур. Причините за загубата - един е починал от старост, другите - от заболявания, свързани със специфични особености на животните, каза Добромир Бориславов. Подчерта, че това не е проблем и е извадено от контекста. За този период също са се и родили животни.

"Ние имаме и доста размножителни успехи, които никой не иска да ги фокусира, просто защото не е лоша новина", подчерта директорът на Софийския зоопарк.

В момента приматите са скрити от погледа на посетителя, защото не могат да ги пуснат в обект, който е в реконструкция, но животните излизат навън всеки ден.

Взети са мерки за здравето на приматите по време на ремонта - специализирани храни, богати на витамини. Отчита се, че ще има допълнителен шум, забавяне, разместване. Закупени са лампи, които са ултравиолетови и помагат за по-доброто усвояване на витамин D.