Голямо търсене на български краставици в Румъния

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Десетки са производителите на оранжерийни зеленчуци в близкото до Букурещ село Копъчени, екипът ни видя, че ги продават край пътя на цена от 3 леи или 1,50 лева за килограм домати. На фермерския пазар в град Гюргево продукцията си излагат производители на зеленчуци от цяла южна Румъния.

Цените тук точно кореспондират с цените от българските пазари.

Само че това е валидно само за по-големите градове и веригите от магазини. В същото време на пазара за фермери в град Сливо поле близо до Русе производителите продават на чувствително по-ниски цени от колегите си от другата страна на Дунава. На щанд на производител в Сливо намираме домати на цена от 1 лев, дори на 80 стотинки, докато зеленчукът на съседите държи цената си.

Гюлдане Мехмедова - производител от Сливо поле: На едро – един лев, на дребно – осемдесет, седемдесет.

БНТ: Това успява ли да Ви покрие разходите?

Гюлдане Мехмедова: Съвсем не.

В цяла Румъния в момента има глад за български краставици, твърдят нашите производители. Нихат Расим от село Брестовене, община Завет, отглежда 280 декара домати и 200 декара краставици. В разгара на лятото всеки ден продава поне по 3-4 тона краставици на румънски търговци, които пристигат пред фермата му с бусове. Изкупната цена на българския зеленчук за Румъния се движи в доста тесен диапазон – от 55-60 до 70 стотинки.

Нихат Расим – производител от село Брестовене: Те ме знаят вече като производител. Идват тука и с бусовете си вземат по няколко тона след предварителна уговорка. Ако това се нарича износ – за мен това не е износ, защото аз даже не знам къде го реализира и какво прави – той може да го е купил от мене и да си го продава в Русе.

БНТ: На какви цени купуват от Вас румънците?

Нихат Расим: На 10 процента по-скъпи отколкото на нашия пазар.

Нихат обаче среща огромни трудности при реализацията на доматите, които отглежда, въпреки че производители от цяла България търсят производството му. Изкупната цена, която му предлагат заводите от Пловдив, Враца, Плевен и Велико Търново се движи между 12 и 28 стотинки, а тази сума изобщо не покрива разходите му. В същото време преработвателните предприятия искат доматите да им бъдат закарани на място, което силно оскъпява продукцията. Затова Нихат се занимава и със семепроизводство, но се случва да храни с прекрасни зрели домати и кравите, които отглежда. Като регистриран семепроизводител фермерът отглежда 80 процента класически български сортове и само 20 чужди.

Нихат Расим: Това са домати „Миляна“, чушките са „рибки“, „бяла шипка“, „джулюнска“. Динята е „мраморна“ – говоря за семената, които ги използваме, насочил съм се да защитавам българските сортове и семена. Останаха много малко сортове, обаче и те вече са почти на приключване.“

Тъй като в Румъния туршиите се правят с по-големи по размери плодове и в по-големи буркани, това позволява на българските фермери да продават на чуждия пазар по-презрелите си партиди, които остават след обирането на идеалните за консервиране у нас малки краставички. На българските производители обаче им прави впечатление, че често търговците от Румъния не искат от тях никакви документи. Това според някои означава, че някъде по пазарите от другата страна на Дунава българските краставици се препродават като румънски, само че на по-висока цена. Български домати не се търсят в Румъния вече 4-5 години. С днешна дата на много фермери от северна България се налага да хвърлят домати или да хранят с тях животните си заради ниските изкупни цени, които им предлагат българските преработватели.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад