Хакери са атакували дистанционно банкомати из Европа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Киберпрестъпници са атакували дистанционно банкомати в над дузина страни из Европа през тази година, включително България, като са използвали софтуер, който принуждава машините да дават пари в брой, твърди руската фирма за информационна сигурност Group-IB.

Тя отказва да съобщи кои банки са били засегнати от хакерската атака, но посочва, че "жертвите" се намират в Армения, Беларус, България, Естония, Грузия, Киргизстан, Молдова, Холандия, Полша, Румъния, Русия, Испания, Великобритания и Малайзия.

"Никой не е защитен от хакерски атаки. Методът, който използват хакерите, ни казва, че всеки един от нас трябва да предприеме сериозни мерки за сигурност, тъй като насочените атаки зачестяват все повече", обясни Албена Спасова, председател на Управителния съвет на Международната академия за обучение по киберразследвания.

Изключително важно е да можем да обменяме информация навреме – една банка с друга банка, информация между правоохранителните служби, посочи тя.

"Трябва да бъдем внимателни към това, което пристига при нас. Зараждащата се информационна несигурност стартира с това, че всички получават доверени съобщения от техни контрагенти. Обикновено съобщенията, които са получени в банките, свързани с масовото заразяване на банкомати, идват от Европейската централна банка или от други локални банки. Това са фалшиви съобщения, имитирани от хакерите и изпратени чрез доверени сървъри", коментира експертът по киберсигурност Борислав Сестримски.