Отчайващи загуби отчитат производителите на плодове в Сливенско

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Отчайващи загуби отчитат производителите на плодове в Сливенско. Голяма част от продукцията си ще бракуват, а друга ще продадат на безценица. Проблемен и тази година се оказа засиленият внос на плодове, които се продават на по-ниски цени.

Жужа Стоянова отглежда ябълки от 8 години в землището на сливенското село Камен. Сортовете й са типично български. В началото жената е мислела, че ябълката като не толкова претенциозен плод ще се отглежда лесно и ще носи доходи. Но към днешна дата производителката не успява да покрие разходите.

Производителите на плодове и зеленчуци се оплакват, че трудно реализират продукцията си на българския пазар, което налага тя да бъде унищожена, бракувана или продадена на безценица.

"Всеки един земеделец, фермер в България, каквото и да произвежда, има години, в които е претърпявал загуби, тъй като нашето производство е силно зависимо от климатичните условия. В последните няколко години по инициатива и на Министерството на земеделието и храните бяха направени срещи с големите вериги магазини в България. Постигна се добър диалог. Голяма част от българските производители успяват да се сработят с веригите и действително реализират стоката си. Но друг е феноменът в момента. Малките, регионалните вериги като че ли неглижират нашата стока. В такива магазини откриваме гръцки и италиански плодове", коментира Живка Гроздева, член на УС на Асоциацията на овощарите в България и агроном от Карнобат.

Пазарът на земеделски стоки у нас не се различава много от европейския. Тези феномени, които наблюдаваме със затруднената реализация, особено на плодове и зеленчуци в големите търговски вериги, е един комплексен феномен, който можем да кажем, че е европейски. Той не е частен и изолиран случай. Това каза Георги Ралчев, началник отдел „Мониторинг на пазара на зърно“ в дирекция „Пазарни мерки и организации на производители“ в Министерството на земеделието и храните.