Лекари и сестри на протест

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пловдивският общински съвет решава днес дали да смени управителите на две общински здравни заведения. На сесията ще се гледат предложенията на общината за отстраняването на управителя на болница "Свети Мина" д-р Галинка Карауланова и на управителя на Комплексния онкологичен център, станал известен със скандални излишни операции - д-р Красимир Вальов. Очакват се обаче протести на лекарите от двете лечебни заведения. Включваме пряко Нели Ангелова, която е пред сградата на Общинския съвет в Пловдив, където има представители и на медиците от "Св. Мина" и от Комплексния онкологичен център. Сред протестиращите има и пациенти. За съжаление няма представители на общината. Те са отказали участие преди сесията на Общинския съвет.

Д-р Парашкев Цветков от Комплексния онкологичен център заяви, че лекарите са тук, за да защитят правото си на труд и да защитят пациентите си от безогледната психологическа атака, която е насочена към целия диспансер. "В момента нашето здравно заведение е най-проверяваното от цяла България. Контрол винаги е имало. Винаги е имало проверки - от Национална каса, от Регионална каса. Проверките показват, че няма драстични нарушения."

Д-р Евгений Динев, председател на дружеството на БЛС при КОЦ-Пловдив беше категоричен, че медицинското заведение е жертва на чудовищно обвинение. Той допусна, че финансови цели и известни интереси от страна на конкуренцията стоят в основата на атаките.

Лекари и сестри от общинската болница „Свети Мина“ ще протестират днес срещу сливането на здравното заведение с болница „Свети Пантелеймон”. Според тях бившата първа градска болница може да остане като самостоятелно звено и не трябва да следва съдбата на закритата Белодробна болница. На сесията на общинския съвет днес последната точка в дневния ред е освобождаване от длъжност на досегашния управител на „Свети Мина” доктор Галина Карауланова. За това разказват Сашка Пушкова и операторът Стоян Станчев.

Управителят на болницата Галина Карауланова заяви пред журналисти, че през февруари, когато е встъпила в длъжност е заварила само 250 лева в касата и дългове за над три милиона лева.

Д-р Галина Карауланова – управител на МБАЛ ”Свети Мина” в Пловдив: "Всички останали сметки бяха запорирани, сварих болницата без нито една ампула в аптеката, без лиценз за наркотични, с абсолютна невъзможност да сключи договор с НЗОК."

Тя припомни, че с поемането на поста управител е представила оздравителна програма на болницата, която вече дава резултати, но не е получила никакво съдействие от страна на община Пловдив.

Финансовото състояние на болница „Свети Мина” може да се стабилизира и след три години да е на печалба, заяви управителят д-р Карауланова, но уточни, че никой не й дава такава възможност. Напротив - търси се нов екип, който да подготви сливането с другото лечебно заведение, а за персонала от над 300 души никой не мисли.

Д-р Галина Карауланова: "Твърдя абсолютно отговорно, че тази болница може да съществува и да генерира приходи, ако се погасят старите задължения..."

Според д-р Карауланова целта е здравното заведение да бъде ликвидирано, а основната сграда да бъде извадена от дълготрайните активи на дружеството. Така смята и общинският съветник д-р Лидия Учкунова. Тя съобщи, че от началото на годината през болницата са преминали на 7 хиляди пациенти, като над 80% от тях са били по спешност, което доказва нуждата от общинското заведение.

Д-р Лилия Учкунова-общински съветник: "Тук се лекуват безотказно всякакъв вид болни, щом като имат нужда, и 24 часа тука има персонал, който се грижи за тях. Нямат дежурства, защото нямат спешни отделения."

И председателят на Регионалния лекарски съюз смята, че болницата умишлено се води към фалит.

Д-р Георги Кръстев: "Това е икономически фалит, дирижиран, програмиран във времето. Къде е контролът, къде е собственикът."

Общинският съветник Пепа Деведжиева също застана в защита на болницата. Тя е категорична, че със здравното заведение се постъпва безотговорно.