Хасковлия създаде „джобна електроцентрала“

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Хасковлия създаде „джобна електроцентрала“. Михаил Михайлов е използвал слънчев колектор, за да сглоби устройство, чрез което може да се получава ток, докато сте на открито. Как обаче работи джобната електроцентрала?

Близо 40 години Михайл Михаилов прави различни устройства, чрез които да улесни собствения си живот. В Хасково е известен и като създателят на ледоходките. Най-новата технология, която прави, е „джобната електроцентрала“. С помощта на слънчев колектор и акумулатор тя става незаменима за планинари или за обикновените хора, когато няма ток.

Михаил Михайлов: „Тръгват някаква група на преход 10-15 км. Едно такова нещо им гарантира, че GSM или каквото и да е им откаже, винаги може да разчитат на него. И осветление им е осигурено.“

Според електротехника неговото устройство е иделано и при настоящата усложнена метеорологична обстановка, когато десетки бедстват под вода или без ток. Това, което го вдъхновило, е случай отпреди няколко месеца. Тогава младежи се изгубиха в Стара Планина.

Михайл Михаилов: „Ако имаха ето това устройство, което Вие снимахте, нямаше да имат никакъв проблем. Щяха да имат мобилна връзка и някои други удобства, които то предлага.“

Джобната електроцентрала Михаил създава в апартамента си в Хасково за по-малко от месец. Това, което го затруднява най-много, е да открие всички необходими подръчни материали, с които да я направи.

Михаил Михаилов: „То не е като да идеш в магазина, да си ги вземеш на един път и да ги сглобиш. От тук-едно, после друго, трето. Това не пасва и онова - не става, но ... доволен съм.“

Хасковлията вече е създал повече 10 подобни устройства. Сега работи и по следващия си проект - голям ветрогенератор. Вече е направил и прототипа, който чрез силата на вятъра дава светлина.