Изчезването на бившия председател на ДАНС Петко Сертов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мистерията около изчезването на бившия председател на ДАНС Петко Сертов продължава да е неразкрита. Вчера наш екип се опита да разговаря със съседите на Петко Сертов.

Късно снощи вратите на жилищната кооперация, където живее бившият председател на ДАНС Петко Сертов продължаваха да са затворени за журналисти. Входът е добре пазен от портиерите, които допускаха единствено живущите в блока.

В петък Петко Сертов излиза. След това се качва в личния си автомобил. От тогава той е в неизвестност. Повечето от съседите на Петко Сертов бяха лаконични относно изчезването му.

Петко Сертов започва кариерерата си в спецслужбите още през 1985 в контраразузнаването на тогавашната Държавна сигурност. След промените от 89-та, когато се създава службата за борба с организираната престъпност Сертов оглавява сектор "Международен тероризъм", а след това "Тероризъм и наркотици". През 2005-та се завръща в държавната администрация като секретар на Съвета по сигурност към правителството. В края на 2007-ма става първият председател на новосформираната Държавна агенция "Национална сигурност". Петко Сертов преназначава за съветник в ДАНС Алексей Петров. Малко по-късно ще стане ясно, че самият Петров ще се превърне в обвиняем по мегаделото "Октопод" , а Петко Сертов ще бъде привлечен като свидетел. На 10 февруари 2010 г. Петров бе задържан и обвинен за лидер на престъпната група, занимавала се с рекет и изнудване. В края на 2008 г. избухва и скандалът "Галерия". Разработката на ДАНС започва по повод публикации на сайтa "Опасните" поради съмнения за изтичане на класифицирана информация от службата. Тогава се оказа, че спецслужбата е подслушвала депутати от вътрешната комисия в парламента, както и журналисти.