Ситуацията в Ямбол и Елхово

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Високите нива на реките Тунджа и Мочурица създадоха проблеми на няколко места в Ямболска област. Обстановката не се успокоява, защото вчера валя, продължава и изпускането на язовир „Жребчево”.

В Ямбол са наводнени улиците до реката и блокове, които непрекъснато се отводняват, за да не бъде изключено електричестовото. Залята е и една от промишлените зони, където има 50 фирми. Тунджа прелива и къса изградените допълнително предпазни диги в Завой. Река Мочурица е излязла от коритото си и е заляла от двете страни пътя от Ямбол до Веселиново където има оранжерии, овощни градини, мотел, сладкарски цех и други фирми. Наводнени са дворовете и приземните етажи на 20 къщи в селото, училището е затворено за два дни. На помощ на ямболските пожарникари дойдоха техни колеги.

"Имаме помощ от Бургас, от Сливен, сутринта от Кърджали пристигнаха от пожарна безопасност и защита на населението, тъй като са необходими не само за Елхово, а и за Ямбол, и за селата Завой и Веселиново", каза областният управител Димитър Иванов.

Положението в Елхово продължава да бъде критично. Разливите по елховските улици се увеличават, водата в дворовете, мазите и приземните етажи на хората става все повече, под вода са и над 15 къщи от близките до реката улици. Част от хората са се евакуирали, други остават да спасят каквото могат от водата. Големият им проблем е, че не могат да отводняват, защото водата непрекъснато приижда от канализацията.

"Просто не може да се отводнява, да пълнеш каца без дъно, дето викат старите хора, къде да отиде тази вода, за да отводниш. Тя просто се върти като скачени съдове", обясни Добрин Добрев.

Дворовете в Елхово са толкова пълни с вода, че хората използват лодка да излизат навън, да пренасят хранителни продукти и се предвижват в двора и по залятата улица.

"С лодката се зареждаме. Имам майка на 87 години, която е по-навътре в двора в старата къща. При нея ходя с лодката и нея снабдявам с дърва и храна чрез лодката", каза Мара Денчева.

Дори и водата да не е влязла в къщите на хората, наводнението им създава и други проблеми.

"Страхуваме се, че ще ни спрат тока, защото в момента не можем да запалим печката, ние сме на парно долу, мазето е залято. Спрат ли тока, няма с какво да се отопляваме и тогава не знам на кого трябва да отидем на гости, много хора сме", каза Кирил Денчев.

Всички сравняват сегашното наводнение с предишното бедствие от 2010 г. и коментират, че сега е по-страшно.

"Нямаше толкова вода. Сега е доста по-тежко. Поне с едно 20-30 см е по-висока от тогава и ако още идва. Тука никога не е достигала до бордюра, както е сега, достигне ли го, ще напълни още двора", каза Кирил Денчев.

Новините за покачването на Тунджа тревожат всички, а продължава и да вали. Най-голямото им безпокойство е изпускането на язовир „Жребчево”, който вдига нивото на реката.