Разходка в Академия Киджана

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В няколко поредни сутрини ще ви заведем на разходка в едно от най-престижните световни висши музикални училища - Академия Киджана в Сиена. Там преподават съвременните светила на класическата музика. Но освен това Академията разполага с невероятна сбирка от произведения на изкуството. Единствено екип на БНТ беше допуснат с камера в залите на музея. Подобен жест Академията не прави често и едва ли би бил възможен без помощта на оперната прима Райна Кабаиванска, която вече 15 години води уроци там. Както знаете тази година тя отбелязва 80 години, а тази неделя от 19 часа БНТ ще излъчи документален филм, посветен на юбилея. За всичко това разказва Миглена Стойчева в "Денят започва".

Зад стените на Академия Киджана в Сиена се крие истинско съкровище. Великолепна сбирка от произведения на изкуството превръща този палат не само в дом на световната музика, а и на великолепни образци на италианските майстори. Като страстен почитател на

Лист, граф Гуидо Киджи посвещава отделен салон от личните си покои на своя кумир.

В този салон, който носи името на Ференц Лист, виждаме роял с изключителна историческа стойност, защото този роял е принадлежал на самия композитор. Той лично го е поръчал на немската компания Бехщайн. Все още се пази кореспонденцията между Лист и Бехщайн. В своите писма Лист моли фирмата да осъществи някои модификации по инструмента, така че той да се доближи максимално до неговия идеал за звучност. Една от най-очевидните характеристики, които веднага забелязваме у този роял е особената

форма на задната му част, която, както виждаме, е заоблена.

Съседната зала е отделена на изключителни по своето майсторство портрети. Всички те са излезли под четката на генуезкия художник Грегорио Сторци, ученик на един от най-известните представители на фламандската живописна школа - Антонис Ван Дайк. В центъра на този салон се намира оригиналът на една музикална творба - сюита "Табакера", композирана от Оторино Респиги. Той е още един от изтъкнаните музиканти, приятели на графа.

"Оторино Респиги е почерпил вдъхновение от кратката мелодийка на една табакера, собственост на граф Киджи Сарачини, на която попаднал, докато гостувал на графа. По тази мелодийка създал изящната си камерна творба. Виждаме партитурата, писана от самия Респиги, която в последствие е дарена на граф Киджи Сарачини", разказва Чезаре Манчини.

След залата с портретите влизаме директно в истински кралски покои.

"И ето ни в стаята на кралицата, стая, която е обзаведена по желание на граф Киджи Сарачини с тази прекрасна мебелировка - по-голямата част от мебелите, които виждаме, са изработени в началото на 19-ти век, по дизайн на Агостино Фантастичи - художник и

архитект от Сиена. Та коя е кралицата, за която граф Киджи е създал тази стая? Кралица Елизабет Баварска, която виждаме на тази снимка - тя е била близка приятелка на графа. Идвала е често през лятото в Сиена, за да присъства на концертите, организирани от граф Киджи", продължава разказа си Чезаре Манчини.

Сред кралската мебелировка се отличава още една изключително ценна картина, този път създадена от ученика на Микеланджело - Джорджо Вазари. Освен великолепен художник, Вазари оставя много ценни сведения за големи майстори като Рафаело, Леонардо, Филипо Липи, които и до днес са безценни за изследователите на италианското изкуство.