Христо Иванов: Очакваме негативен доклад от ЕК с последици

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Фокусът е да стигнем до яснота за действията на държавните институции. Това заяви в студиото на "Денят започва" министърът на правосъдието Христо Иванов. Преди да излезе поредния доклад от Европейската комисия и на фона на сагата с тефтерчетата на Филип Златанов с него разговаряхме за това докъде се простира корупцията в съдебната система и как ще се реформира правосъдието.

Иванов поясни, че докладите на Европейската комисия боравят с понятието track record, което означава последователност на действията в дадена посока. За да оценят нашите усилия, колегите питат не просто за отделно взето действие, а за цялостната институционална реакция, цялата последователност от действия на институциите от началото до края, заяви министърът на правосъдието. От тази гледна точка той посочи, че е много важно да се полагат повече усилия за едни ясни обяснения и даде пример с тефтерчетата - не просто какво стана с тефтерчетата, в онзи ден, за който твърдят, че са изчезнали, а какво се е случвало с тях през цялото време, как са разделени делата, какво се случва с едното и с другото.

"Много важно е не просто аз да съм наясно, важно е цялото общество да е наясно, защото именно така се гради другия много важен компонент от нашата работа - доверието. Надявам се, че тези размени на реплики, на обяснения, части от пъзела, които се показват, после се оказва, че са малко по-различни, поставя се въпроса дали някой не ги е преиначавал, ще стигнем до една по-голяма яснота и тук за мен е фокусът яснотата за действията на държавните институции", категоричен бе министър Христо Иванов.

Относно значението на тефтерчетата на Филип Златанов и въпросите, които повдигат те, правосъдният министър коментира така:

"Както и главният прокурор отбеляза, в тази тематика се преплитат страшно много въпроси, само част от тях могат да станат обект на стриктно наказателно преследване и това е нещо, което Прокуратурата трябва да промени. Останалата част е въпросът за начина, по който се управлява България. Това е големият въпрос, поради който България губи доверие от години сред международните си партньори, голямата причина, поради която ние очакваме не просто един пореден негативен доклад за България, очакваме този път той да установи рязък контраст между България и Румъния, който ще има и своите последици, включително и на полето на Шенген."

За подхвърляните реплики в медиите и изказванията на прокуратурата, Иванов заяви, че теренът е много разкалян и не е ясно кой атакува и кой се отбранява.

"Кулоарното кудкудякане е това, което доминира медиите, но наистина е много важно изграждането на ясна поредица от институционални реакции и ако нещо е загубено, и ако някой е отговорен, той трябва да бъде идентифициран, да се понесе адекватна отговорност", добави още министърът на правосъдието.

Предложенията за реформи в Прокуратурата трябва да дойдат от Прокуратурата, категоричен е още Иванов.

"Точно на фона на тази сага очаквам сериозни предложения", заяви той.