Недостиг на ваксини

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За недостиг на ваксини от задължителния имунизационен календар за бебета сигнализират разтревожени майки от Велико Търново. Оказва се, че причина за липсата е забавена обществена поръчка за новата шествалентна ваксина. Така за първото полугодие на тази година здравното министерство е доставило по-малко от една четвърт от заявените дози с тетраксим и едва около половината от заявените за първите шест месеца дози с пентаксим. За този проблем разказва Зорница Илиева в "Денят започва".

Анелия Манева от Велико Търново разбрала за сериозния проблем, когато завела 5-месечния си син при личния им лекар за задължителна ваксина. Обяснили й, че засега детето й остава без имунизация, тъй като държавата не е доставила необходимото количество ваксини.

Анелия Манева - майка: „Няма имунизация! Ваксини - няма ваксини! Пуснали са, но не достатъчно. Миналата седмица е имало, но свършиха... Тези имунизации са един вид застраховка детето да не се разболява. Притеснява ме, защото миналата седмица даваха - едно дете, което се е разболяло от детска церебрална парализа.“

Притеснената майка обаче е категорична, че общопрактикуващите лекари и педиатрите нямат вина за създалата се ситуация. Категорична е, че държавата трябва да вземе спешни мерки.

Анелия Манева - майка: “Чакат да се доставят, но дали ще се доставят... Това, което зависи от държавата, да си го изпълни! Ако изобщо го приема за дълг, да го изпълнява!”

Д-р Стоянова – педиатър: „Ами има забавяне, няма я 6-валентната ваксина, за която се говореше, че трябваше да съществува и трябваше да правим, а имаме в момента „Тетраксим“ - това е 4-валентната. Няма да останат децата неваксинирани!“

Това означава, че в момента имунизациите продължават по стария календар, а специалистите успокояват, че забавянето на плановата ваксина не крие никакви рискове за здравето на бебетата.