Трябва ли да бъдат отменени цесиите в КТБ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След като бъде обявена несъстоятелността на КТБ и бъде назначен синдик, цесиите ще бъдат разгледани една по една, както и прихващанията, дошли като следствие от тях, каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от ГЕРБ Диана Йорданова.

Става въпрос за значителна сума - цесии за около 1,2 млрд. лв. и прихващания за около 800 лв., обясни тя и добави: "На този етап не може да се каже, че цесиите са проблем. По-скоро в бъдещ момент проблем могат да се окажат прихващанията. Това са две различни категории. Именно затова направихме предложения за промени в Закона за банковата несъстоятелност."

По думите й въпрос на морален дълг е управителят на БНБ Иван Искров да подаде оставка.

От своя страна депутатът от БСП Румен Гечев, заяви, че както и да се развие ситуацията с прихващанията, явно схемата е била замислена предварително. Някои хора са си направили много добре сметката. "При всички случаи прихващанията ще бъдат платени от данъкоплатците и на някои кредитите ще им излязат почти без пари. Самият факт, че около 7 млрд. лв. са раздадени на 138 физически и юридически лица, означава, че КТБ е създадена и е работела за тесен кръг хора. Държавата е поливала тази гъбка КТБ, която е растяла пред очите на БНБ и други институции, а накрая ние ще платим сметката", категоричен е Гечев.