Изкуството на Дупница - изложба с картини от художествения фонд на общината

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Изложбата няма заглавие, нейното общо послание е в различността. Изложени са картини и скулптури на 27 автори, дарявали свои творби през годините.

Катя Йоцова, уредник на галерия "Околийска къща" - Дупница: "Това са съвременни автори, като съм позиционирала и един от емблематичните художници за Дупница от началото на 20 век - това е Димитър Топлийски с негов автопортрет. Неговите двама внуци са подарили този автопортрет на галерията. Тук са именити творци - Любен Генов, втори мандат председател на СБХ, както и Валентин Топалов с две прекрасни произведения. Те също са откупени от частни лица и са подарени."

Експозицията разказва за силата на изкуството, чрез което художниците разкриват своята чувствителност към света. Есенен пейзаж е картината дарена на фонда от Здравка Златина, с нея тя прави и своите послания.

Здравка Златина: "Искам да внуша, че изпитвам мъка, жал към старите къщи, към това, което се руши. Хората са по чужбина и си изоставят домовете. Да не забравя всеки кой от къде е!"

И младият художник Иван Шуманов е дарил експресивната си творба "Храмът". Той обучава деца от Самоков в школа по изобразително изкуство.

Иван Шуманов: "Храмът" всъщност е Бельова църква. В тази църква се крият и се пазят мощите на св. Симеон Самоковски, който е покровител на град Самоков. "Храмът" би могло да бъде нашето съзнание, нашето сърце, нашата душа. Работата ми с деца е също някакъв вид храм."

Изложбата може да бъде разгледана до края на месец януари.