Излезе новата книга на Мишел Уелбек - "Серотонин"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Серотонин" - с това заглавие Уелбек за пореден път приковава вниманието. Преди четири години в романа си "Подчинение" Уелбек показа Франция през 2022 година с президент - мюсюлманин и забрана за жените да работят. Книгата стана бестселър с продадени 800 000 екземпляра.

Елоди Мурзи, продавач в книжарница: "Предишната му книга - "Подчинение", беше също очаквана с нетърпение, така или иначе за книгите винаги се говори преди да излязат. Но тогава тя излезе в деня на нападението срещу "Шарли Ебдо" и нямаше как да не бъде свързана с новините."

Романът "Серотонин" излезе в навечерието на осмия пореден протест на жълтите жилетки - движението, което разтърси Франция и предизвика президента Макрон. Част от сюжета са протести в провинцията с блокади на пътища и кръстовища, заради което не закъсняха коментарите, че Уелбек е предусетил появата и характера на масовото недоволство.

Елоди Мурзи, продавач в книжарница: "Още преди "Серотонин" се говореше за него като за визионер или пророк. За мен тези определения са малко пресилени. Но, разбира се, той е човек, който се интересува, осмисля, наблюдава обществото, интересува се от политика, икономика."

Серотонинът е известен като "хормонът на щастието". Но когато нивата му са ниски може да е причина за агресия, депресия, различни нервни разстройства. 62-годишният Уелбек е автор още на "По-широко поле на борбата" и "Елементарни частици". Най-новият му роман излиза днес в Германия, след това в Италия и Испания и над 20 европейски страни.