Хранителната банка: Задължителната маркировка е бариера при даряването на храна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Тази маркировка е новата пречка. Тя доведе до това, че загубихме традиционни дарители, които бяха възприели модела на хранително банкиране и споделяне на излишната храна с хора в нужда, което Хранителната банка е посредник", продължи тя.

По думите ѝ 80-90 фирми са дарявали храна годишно и за тях "маркировката не е просто нов финансов разход, а това е логистична трудност, това е промяна и нарушаване на целия ритъм на производствения цикъл".

"Ние сме тези, които благорадение на добрата логистика можем да получим и буквално до часове да преразпределим тази храна до хора, които имат нужда от нея", увери тя и добави, че над 1,5 млн. българи биха се ползвали от нея.

Макар да няма официална статистика, се забелязва тенденция към нарастване на количествата изхвърлена храна. Годишно изхвърляме около 670 000 тона, а Българската хранителна банка е спасила през изминалата година едва 150 000 тона, подчерта Цанка Миланова.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад