Мисия "Безопасност на пътя". Виктор и Иван с инициатива за безопасно шофиране

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Миризмата на изгорял бензин Виктор усеща за първи път като дете, докато сглобява заедно с баща си стар карт.

Виктор Георгиев: "Беше доста бавничък, но беше забавно да се кача, да ми угасва, защото не мога да уцеля скорост. Много ми хареса. Баща ми тогава имаше един "Москвич" - дванайсетак, жълт, и на него ме учеше да карам."

Детското увлечение бързо се превръща в страст към колите и още 15-годишен става автомобилен състезател. Обучението му обаче продължава и извън пистата. Следват поредица курсове по дрифт, екстремно и безопасно шофиране и така пресичат пътищата си с Иван.

Иван Луков: "Вкъщи винаги се шегуваха, че вместо акт за раждане са ми издали шофьорска книжка."

Днес Виктор и Иван успешно развиват свой бизнес, който няма общо с колите. Но те остават голямата им страст, както и желанието им да развиват не само своите умения зад волана.

Иван Луков: "Изпадали сме в лоши ситуации, помагали сме на хора, вадили сме хора от автомобили. Когато това нещо се случи няколко пъти в живота ти, когато си дадеш сметка, че там можеше да си ти, осъзнаваш, че е време да направиш крачката да помогнеш на останалите. Да покажеш кое не трябва да се прави, защо не трябва да се прави."
Виктор Георгиев: "Защото случва се. Всички сме шофьори, в момента в който излезеш на пътя, има шанс да се удариш, има шанс да те ударят, няма как."
Иван Луков: "Един човек, ако можем да му променим вредните навици и да му покажем какво не трябва да прави, докато шофира, и да го направим малко по–безопасен на пътя, за нас ще бъде успех."

Така се ражда фейсбук групата "Аз на пътя, научи ме да шофирам". В социалната мрежа всеки може да се се свърже с Виктор и Иван. Уроците им са напълно безплатни. Двамата се качват във вашия автомобил и след 30-минутно каране в градски условия, вече могат да ви кажат кои са вредните ви навици зад волана.

Виктор Георгиев: "Забелязваме доста общи грешки, доста неща, които се учат грешно, не мога да кажа къде. С времето хората ги научават грешно и съответно ги ползват и това им пречи да шофират нормално."

Много от своите слабости, оказва се, шофьорите не осъзнават сами.

Виктор Георгиев: "Оставяне на свободна скорост и човекът управлява автомобила само със спирачката. Това е изключително опасно - възможно е да се запалят спирачките, възможно е колата лесно да се подхлъзне. Позицията на седене, много хора застават по начин, който на тях им изглежда много удобен, но за съжаление им пречи и те нямат времето да завъртят достатъчно волана, когато им се наложи. И в същото време това ги кара да правят резки маневри. Воланът се държи с две ръце. Уморително е - знам, но е хубаво, когато караш, особено в лошо време, да държиш волана с две ръце, защото случва се колата да поднесе, да ти се наложи да направиш по–голяма маневра или да стъпиш в дупка и воланът да се завърти, защото при висока скорост е много лесно да се влезе в другата лента, да се удариш в мантинелата, ако не държиш правилно волана."
Иван Луков: "Когато човек изпадне в дадена ситуация контролирано и му е обяснено какво ще стане и той ще го изпита, вече когато е на пътя той е по–сигурен, защото знае какво е усещането, когато това нещо се случва. Когато не знаеш какво се случва, не му обръщаш внимание, подценяваш ситуацията и става проблем, става фал."

Виктор и Иван искат да пренесат уроците си и на полигон. Готови са да споделят уменията си и с шофьори извън столицата.