Как стара мина се превърна в красива лагуна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Трябва да видите Мейрама, хвалят се хората от Галисия. Там природата напълно е заличила следите от добива на лигнитни въглища. Разработването на мината започнало през 1977 година. За 30 години от недрата били изкопани 94 милиона тона въглища. Резултатът бил - гигантска яма.

Хосе Прего: "Хората се опасяваха, че в мината ще започнат да се трупат всякакви отпадъци. Бяхме много подозрителни."

Страховете им, обаче, не се оправдали. След края на експлоатацията се появило предложението мината да бъде превърната в лагуна. Преобразуването било трудно и бавно. Преминало на два етапа. Реките в района трябвало да бъдат отклонени. А после били необходими осем години, за да се напълни огромната яма с вода.

Роберто Гонсалес, изпълнителен директор на компания за рекултивиране: "Наистина това беше огромна яма. Говорим за дълбочина 200 метра, с отсъствие на всякаква форма на живот. Но ние успяхме да създадем живот във водата."

Някогашната мина вече е убежище за близо 840 представители на флората и фауната. Лагуната осигурява вода за близо 400 хиляди души.

Джорди Делгадо, ръководител на научно звено: "Качеството на водата е много добро. Разбира се, за питейна вода трябва да бъде пречистена."

10 години след края на минната дейност, повече от хиляда хектара земя за възстановени, а Мейрама вече гордо носи славата на уникална природна забележителност.

Хосе Прего: "Хората питат могат ли да плуват тук, рибарите пък се интересуват дали могат да ловят риба."

Засега тези дейности са забранени. Хората от Мейрама, обаче, имат амбицията да превърнат мястото в привлекателна за туристите водна площ с прилежаща инфраструктура за активна почивка.