Какъв ще бъде следващият европарламент - коментар на социолозите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Боряна Димитрова посочи, че предизборният период се характеризира с една първа част, която започна с имотните скандали в хора, близки до властта. Времето от март до старта на кампанията мина под този знак. През този период "Алфа рисърч" е на терен, когато се разрази скандалът и се видя първото сближаване на позициите между ГЕРБ и БСП. "ГЕРБ претърпя сериозни щети - имиджови, ерозия на доверие, ерозия на избиратели. Тази тенденция продължи до началото на същинската предизборна кампания."


Димитрова открои, че в този период изглеждаше, че има всички предпоставки да се вдигне силна протестна вълна на наказателен вот. "Това беше напълно реалистична хипотеза, защото в такава ситуация като че ли естествените предпоставки бяха на страната на БСП".

Във втората половина - вече в същинската кампания, се наблюдава доста различна динамика. "Това е кампания на амплитудите", заяви Боряна Димитрова. БСП издигна като основна тезата за предсрочни избори. "Легитимна ли е тази теза? Тя има своите привърженици, особено в условия на изхабяване на властта, но тя не е достатъчно мощна и силна да привлече хора извън тясното ядро на БСП, което беше достатъчно мобилизирано вече и преди изборите". По думите й БСП не успяха да отворят една по-широка палитра на доверие, което да привлекат.

Според нея другото, което прави впечатление, са остриетата, които Корнелия Нинова привлече - Елена Йончева, Иво Христов, Румен Гечев. Очакваше се, че те ще изведат листата, но не успяха да се превърнат в рейтингови политици.

Третото, което Боряна Димитрова отбеляза, е активното включване на премиера и активизирането на ГЕРБ. Тяхната кампания заложи на две основни неща: "кампания на успехите и анти БСП мобилизация. По всичко изглежда, че във втората половина тези две различни динамики - загуба и щети за ГЕРБ в първата, и активизиране във втората, променят първоначалните нагласи", обобщи тя.

Андрей Райчев беше категоричен, че за да има сериозен диалог на социална тема, трябва да има общ терен между БСП и ГЕРБ. Имаше ясно послание от Нинова да бъдат свалени ГЕРБ от власт, защото са корумпирани. По думите му кампанията на БСП е много разумна. Този път те не акцентират прекалено върху агресията, тъй като това не беше печеливш ход при предишните избори. "Победата над ГЕРБ е във възможностите на тази партия", посочи той.

По думите му Борисов успя от една минусова фаза с личното си пресъствие да смени темата. В тази кампания премиерът е изключително активен. Райчев прогнозира, че резултатите на БСП и ГЕРБ ще са близки. Той акцентира, че по-голям интерес представляват малките участници. "ДПС е третият сигурен участник. Въпросът е минала ли е раната Местан или не. За тях това е много важно."

Андрей Райчев подчерта, че при най-малките формации много силно впечатление прави Ангел Джамбазки и ВМРО, а също и Веселин Марешки. "Това е много скъпа предизборна кампания. Много пари се леят. Марешки също прави някакво постижение. Още нещо за малките: от десните само СДС се реши да играе с ГЕРБ и върви натам, че те май ще се окажат правите. Интересно е участието на консерваторите при патриотите. Патриотите правят опит да въведат в България една невиждана фигура - дясно нелиберално. Това би било голямо изменение на българския политически живот" каза още Райчев.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти