МВР затяга мерките за сигурност преди абитуриентските балове

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази година колите на абитуриентите в София няма да се ескортират от полицията. Според Пътна полиция този тип мерки за сигурност не респектират достатъчно шофьорите и празнуващите. За сметка на това ще има засилен видеоконтрол, включително и в бус лентите. На всички възлови кръстовища ще има мотопатрули, които при нужда ще накъсват колоните от автомобили.

Комисар Любомир Костадинов, зам.-началник на отдел "Пътна полиция": "Ние знаем, къде се събират и правят най-много нарушения. Хора, които смятат, че няма да бъдат забелязани, това няма как да стане."

От полицията напомниха, че на нарушителите ~може да бъде съставен акт до 3 месеца след установяване на нарушението.

Инспектор Мария Ботева, "Пътна полиция": "Да не се показват демонстративно през прозорци, люкове."
Комисар Любомир Костадинов, зам.-началник на отдел "Пътна полиция": "В моята практика има деца, които не можаха да стигнат до баловете, защото висяха по вратите, не изпълниха нашите разпореждания. Имаме в годините такива, които са падали от автомобилите."

Миналата година по време на баловете са регистрирани около 400 нарушения. В повече от половината случаи глобата е била заради шофиране без предпазен колан.

От МВР увериха, че провеждането на евроизборите няма да пречи на празнуващите.

Гл. инспектор Красимира Стоядинова, отдел "Охранителна полиция" в СДВР: "Ще бъде засилена охраната във връзка с изборните места и мисля, че няма да имаме проблем паралелно да се осигурят и двете мероприятия без нарушения."

Алкохолът в София в изборния ден и в деня за размисъл ще бъде разрешен заради съвпадението на вота с абитуриентските балове. Дали това ще важи и за останалата част на страната трябва да реши всяко кметство.