Кози в парка - хитро решение за справяне с плевелите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Така - тържествено и шумно, бяха посрещнати козите в парка. А инициативата, освен находчива, щади природата. Един от терените тук е много стръмен, обрасъл е с плевели, включително и с отровен бръшлян. Това затруднява работата на градинарите и облагородяването на местността. Ето защо управата търси решение и го намира - в козите.

Дан Гародник, директор на парка: "Козите обаче нямат проблем да свършат всичко. Така решихме да поканим група от 24 кози, които да разчистят тази местност, да освободят пространство за подходящите дървета и растения, и да ни дадат възможност да я направим по-достъпна за посетителите".

Това ще се случи без помощта на отровни вещества, които са особено опасни и за популацията на пчелите.

Дан Гародник, директор на парка: "Хубавото на козите е, че те могат екологично, по щадящ природата начин, да се справят с инвазията на плевелите. Често това се случва с помощта на химикали и пестициди. Докато козите, знаете, ежедневно изяждат храна, която се равнява на една четвърт от теглото им. За тях това е нещо като шведска маса!"

А посетителите са във възторг от тревопасните.

Гавин, ученик: "Те са много сладки! Ама наистина са сладки!"

Дрю Крейг, учител: "Първият път когато им разказах за плевелите не бяха много наясно. А тук виждаме едно зелено, екосъобразно и забавно решение - кози, разхождащи се в парка, на които можеш и да се порадваш. Това е страхотна наука - в чист вид!"

Козите ще си хапват вкусно и ще обгрижват терена до края на август. След тях ще работа ще продължат градинарите.