Множество нарушения в пречиствателната станция в пловдивското село Маноле

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проверката е по сигнал, постъпил на "зеления телефон" на инспекцията в Пловдив. Извършена е с участието на Икономическа полиция, които са издирили управителя на дружеството. Установено е поредно нарушение на екологичното законодателство от фирмата, която се намира на територията на бившия свинекомплекс в село Маноле.

Доц. Стефан Шилев - директор на РИОСВ-Пловдив: "На място е констатирано, че не се води отчетност, констатирано е приемане в пречиствателната станция на външни отпадъци, утайки от пречиствателна станция."

Според подадения сигнал дружеството е изхвърляло в река Стряма и опасни отпадъци.

На територията на пречиствателната станция открихме само охранителя. Той обясни, че вече са получили забрана да допускат камиони, превозващи утайки.

Хората от селото обясниха, че не познават управителя на дружеството, а потърпевши от дейността на фирмата са тези, които живеят в близост до пречиствателната станция.

Ташо Ташев - жител на село Маноле, община Марица: "Не ме притеснява, защото съм много надалеко оттам. Които са близо мирише, има миризма."

Заради множеството наложени актове дружеството има и дългове към държавата.

Доц. Стефан Шилев - директор на РИОСВ-Пловдив: "Имат и задължение към Министерството на околната среда и водите, големи задължения от санкции. Тези санкции са предадени на НАП за събиране."

За констатираните нови нарушения собствениците на пречиствателната станция са заплашени с глоба от две до 10 хиляди лева.

Акценти