Напрежение в Самораново заради изграждането на нов затвор в селото

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проектът предвижда капацитетът на обучителния център да бъде около 150 души, които ще имат възможност да практикуват в новия затвор. Предвижда се старите военни сгради да бъдат изцяло ремонтирани, към тях да бъдат изградени и съоръжения за физическа подготовка на курсистите.

Проф. Николай Проданов - заместник-министър на правосъдието: "Нашите норвежки колеги отпускат една значителна сума, за този проект. Но въпреки това ние решихме, че ще бъде разумно да осъществим това строителство в район, в който има стари постройки. Тук в този район има много – 52 сгради. Една значителна част от тях са в сравнително добро състояние, тоест те биха могли да бъдат сериозно реконструирани, така че строежът като цяло да бъде завършен по-бързо и респективно да струва по- скромна сума."

В центъра ще се подготвят кадри по охраната на затворите и специалисти в системата за изтърпяване на наказанията.

Проф. Николай Проданов - заместник-министър на правосъдието: "Структурата, качеството на обучението според мен ще бъдат на по-високо равнище от това, което в момента предлагаме. Норвежката корекционна служба осъществява помощ не само на нашата система, но и на системите в редица други източноевропейски страни - Румъния. Даже те в последно време лансират идеята да се изработят някакви общи образователни стандарти за подготовка на затворнически кадри, което би било много хубаво, защото ние ще се равним по техните стандарти - европейските."

Новият затвор, който ще бъде построен, ще е с капацитет около 400 души и ще бъде от закрит тип. Предвижда се в килия да бъдат настанени по двама лишени от свобода, като към всяко спално помещение ще има и санитарен възел. Също така ще бъдат обособени и зали, в които затворниците ще могат да спортуват.

Старши комисар Александър Апостолов, началник на затвор "Бобов дол": "В този затвор ще бъдат настанени лишени от свобода от останалите затвори. По този начин ще се разтоварят малко тези заведения и отговорим на европейските изисквания във връзка с битови условия и жилищна площ на настанените лишени от свобода, който изтърпят наказания."

Жителите на село Самураново обаче са силно притеснени от изграждането на нов затвор.

"Притеснява ни, може ли?! Е тука, в селото, е това нещо. Не виждате ли в Костенец какво става?! Един човек и не могат да го намерят, а тука да докарат. Не знам, говори се затвор щяло да става. Не знам."
"Всеки се страхува. Нали преди години имаше избягали."
"Селото засега ни е мирно, не сме имали проблеми. Сполай на Бога! Но сега, ако дойдат вече такива хора, ще сме малко на страх. Хора не ги знаеш, какви са, защо са и в един момент какво ще покажат."

От Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" определят притесненията на хората като неоснователни. Дори казват, че изграждането на новия обучителен център и затвор ще доведат до откриването на работни места за жителите на Самураново и подобряване на икономиката в селото.

Старши комисар Александър Апостолов, началник на затвор "Бобов дол": "Местното население не е имало никакви проблеми по отношение с настанените, които изтърпяват наказанието си в затворническото общежитие. Да не обидя никого, по-скоро ние сме имали проблеми местното население, защото местното население е правило набези във връзка с тези сгради, които в момента не могат да бъдат добре стопанисвани и ще бъдат ползвани. Има констатирани кражби на дограма, сеч на дървета в района на общежитието."

От Министерството на правосъдието казаха, че все още не се знае, когато ще започне строителството, но се надяват това да стане в най-скоро време.