Проданов: Занижаваме качеството на туризма, за да не платим повече на сънародици

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има предложение да се 10-годишната абсолютна давност срещу това, че в България има вечн длъжници. За Проданов това е мярка, която донякъде ще реши проблема, но като по-важен и по-адекватен подход определи предложението на АБВ за Закон за фалита на физическите лица - не просто да се въведе давност за дълга, а да се даде възможност на физическите лица да обявяват фалит, за да не се получават парадокси както в момента. Според него 10-годишната давност ще даде възможност в този период дълът да продължава да виси, дори ако наситина няма възможност да бъде изплатен, но вяма да даде възможност за започване начисто.

В момента започна внос на работна ръка за бизнеса, основно за туризма. Проданов не смята, че това е решение, а е мярка, граничеща с национално предателство. За него да се иска вноса на нискоквалифицирани специалисти по много облекчена процедура дава изключително лош сигнал на нашите сънародници, които сме прогонили в чужбина с ниските заплати и некоректното отношение, че ние не просто приемаме това физическо състояние, но и не правим нищо по въпроса да ги върнем.

Лидерът на АБВ попита какъв точно пробем ще решим в туризма с вноса на украинци и молдовци за по 500 лева на месец при 12-часов работен ден, какво ще стане с качеството.

Константин Проданов: В момент когато туризмът е в подем, ние всъщност занижаваме качеството, защото не искаме да платим малко по-адекватни заплати на собствените си сънародници. 500 лева просто не е логично за човек с два езика, който ще набива крак по 12 часа.

Той заяви, че за да се накара бизнеса си има механизми. Синдикатите от много време предлагат колективно договаряне на заплатите по браншове.

Парламентът отхвърли предложенията на ГЕРБ за мажоритарен вот. БСП настоява за смесен. Проданов припомни, че силният мажоритарен елемент по немски модел е идея на президента Първанов още от 2008-2009 година. За него предложението на ГЕРБ е чисто ПР мероприятие, което е било ясно, че няма да мине. Абсолютното мнозинство в два тура е краен вариант, който не съществува в Европа, заяви Проданов.