Мотористи срещу автомобилисти. Защо няма толерантност на пътя?

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Ние също трябва да спазваме Закона за движение по пътищата. Не го ли правим тази толерантност няма как да се случи помежду ни. За съжаление, често се случва така, че автомобилистът в правото си на по-силния и по-големия пренебрегва тази толерантност и пренебрегва право на по-слабия да се движи без проблемно, добави мотористът.

Христо Радков реагира, че всички участници в движението трябва да проявяват толерантност към колегите си на пътя.

Трябва да се кара в едни разумни граници. Колкото са виновни другите участници в движението за едно ПТП с фатален край с моторист, толкова са виновни и мотористите, заяви той.

Йонко Иванов внесе статистика в дебата. За миналата година има близо 200 пътно-транспортни произшествия с мотори, като ранените приблизително 200, а загиналите са 11.

Това не е никак малка цифра. В това студио сме дискутирали дали не трябва да се променят тестовете, с които се провежда изпита за водачи на МПС, защото становището на една част от гражданите, че има затрудняващи въпроси от категория А. Тези неща трябва да се разширят като обем на обучение. Съществува т. нар. мъртва точка, в която мотористът не се вижда. Затова тези машини са направени по-шумни - първо да се чуят и след това да се видят. Това трябва да се знае от шофьорите, разясни Иванов.

Той призова всички участници в пътното движение да спазват правилата без изключение и вметна, че досега не е видял автомобил да изпревари мотоциклет. Според него 70% от мотористите спазват ритъма на движение и закона. Те трябва да повлияят на останалите 30%, като една огромна част от тях се движат без свидетелство за правоуправление, добави Иванов.

Какво се каза още в дебата за толерантността на пътя вижте във видеото.