Мохамед бин Салман - наследникът на саудитския трон

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мохамед бин Салман запазва и досегашните си постовете - вицепремиер, министър на отбраната, специален съветник на суверена и председател на Надзорния съвет на "Сауди Арамко"- производител номер едно на петрол в света.

Водеща е ролята му в ключови процеси от последните две години - войната срещу шиитски бунтовници в Йемен, опитите за насочване на конфликта в Сирия, отварянето на икономиката за чужденци и излизането на международните пазари на държавната корпорация Сауди Арамко, откритата реторика срещу регионалния съперник Иран и блокадата на бившия съюзник Катар.

Според западни наблюдатели реформите са насочени към традиционни крепости в Саудитска Араблия, трудни за атакуване при население, което често е по-консервативно дори от управляващия елит. Като ролята на уахабизма в държавното управление. Сега за мнозина новият престолонаследник олицетворява глобалната и динамична визия за сунитския Ислям и сочи бъдещето на младите саудитци, които искат да изградят страната си като модерна и динамична част от Г-20.

Мохамед бин Салман е дипломиран юрист от университета Крал Сауд, баща на две момичета и две момчета, не подкрепя полигамията, озаконена в страната му. За младите саудитци той е доказателство, че поколението им получава централна роля в управлението на страна с десетилетни патриархални традиции.