Скритите послания в политиката

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Като държавен глава британският монарх не заема публично позиции по политически въпроси. Досега кралицата не е обявявала публично дали подкрепя избора на поданиците си за напускане на ЕС. Дали обаче облекото й е вид скрита символика?

Интересен детайл от облекото на Кралицата беше шапката й. Малките цветчета с жълти тичинки подозрително напомняха за знамето на ЕС.

За разлика от предишни години, този път кралицата държа реч без короната на главата си. Тя беше внесена тържествено в пленарната зала, но остана до трона. Интересен факт е, че короната е била транспортирана с отделен автомобил.

А като говорим за автомобили и символика трябва да се върнем малко назад във времето, когато вече покойният саудитски крал Абдулла, който по това време е бил престолонаследник, се качва по покана на кралицата на Великобритания в автомобил, шофиран от самата нея. Тази история е от 1998г. 20 години по-късно жените в Саудитска Арабия все още нямат право да шофират. Въпреки възрастта си кралицата продължава да поддържа формата си на водач на превозно средство и до сега.

Списъкът на послания, които кралицата изпраща без да говори е дълъг. Образът ѝ е съпроводен от вечно присъстващия цветен костюм, шапка, чантичка и разбира се, чифт ръкавици.

Освен очевидната модна необходимост от елегантни ръкавици, за да бъде напълно завършен светския стил на кралската особа, има и напълно практични причини, заради които тя ги носи. Човек, който отговаря специално за подбора на ръкавици в кралското семейство е цитиран по темата в чуждестранна медия. Основната причинина Елизабет II винаги да е с ръкавици, когато е на публично място, е заради безбройните ръкостискания, които ѝ се налага да прави. По този начин тя предпазва ръцете си от вреди и мръсотия. Това обаче не означава, че някога можете да видите кралицата с ръкавици в лош или захабен вид. Според специалиста по ръкавици, дамата със синя кръв винаги носи в чантата си 2 или 3 резервни чифта.

Крализа Елизабет II е популярна и със страстта си към аксесоари, които присъстват в гардероба ѝ с години. Ръчната ѝ чанта е един от задължителните. Според коментари, публикувани от чужестранни медийни източници, с чантичката си кралицата дава тайни сигнали на приближените си. Така може да даде знак, за да бъде изкарана от разговор или сигнализира, че иска да си тръгне от вечеря.

Когато говорим за краслкото семейство, няма как да не споменем невербални послания и с една от любимите влюбени двойки на всички - Принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън. По-наблюдателните са забелязали, че те никога не се държат за ръце на публично място и не демонстрират почти никаква физическа близост. Според обяснение на експерти в областта на кралската етикеция, да не се демонстрира физическа близост, е най-нормалното поведение на човек, който е на работа. Така например по време на визита в друга държава се смята, че младото семейство изпълнява задълженията си да представя кралската фамилия, т.е. върши работата си. Нормално е двойката да не проявява физическа близост, за да запази професионализма си докато изпълнява задачите си в чужбина.Начините човек да отправи послание са много. Думите са важни, но общуваме благодарение и на жестове, дрехи, аксесоари, мимики. Цялата заобикаляща ни микросреда казва по нещо за нас. Така че подбирайте всеки детайл разумно!